Kosher-ruoka

Ihminen on osa luonnon järjestystä. Hän eroaa kuitenkin muista elollisista olennoista, sillä hänelle on annettu järki ja harkintakyky. Ihminen on siten vastuussa teoistaan maan päällä. Suhde ruokaan tulee kokea pyhänä ja tämän tulee myös näkyä ihmisen käyttäytymisessä. Samaa ei voida odottaa eläimiltä.

Juutalaisuudessa sallitut ruoka-aineet jaetaan niiden alkuperän perusteella lihatuotteisiin (hepr. basari, jidd. fleishich), maitotuotteisiin (hepr. halavi, jidd. milchig) tai ei kumpaankaan (parve) kuuluviksi. Liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa ja valmistaa keskenään. Syy ei ole terveyskysymyksissä, vaan pyhyydessä. Emoeläimen maito on luonnossa sen vastasyntyneen poikasen ainutta ravintoa ja tämän elinehto. Ihmisen harkintakykyisenä olentona on velvollisuus rajoittaa tarvettaan hyödyntää eläimiä ja minimoida kaikki julmuus. Uskontonsa asettamia lakeja noudattava juutalainen ei näin ollen tarjoile mitään meijerituotteita, esim. voita lihaa sisältävällä aterialla. Hänellä on lisäksi eri astiastot ja ruokailuvälineet liha- ja maitoruoille.

Vain osa eläimistä on sallittuja syötäväksi (esim. lehmä, lammas, kana ja kala), kun taas toiset on kiellettyjä (esim. sika, äyriäiset ja hyönteiset). Pääsääntö liharuokien suhteen on se, että eläimen tulee olla nelijalkainen märehtijä ja sillä tulee olla halkinainen sorkka. Esimerkiksi hevonen tai jänis eivät kuulu kosher-ruoka-aineisiin. Sika on kielletyistä eläimistä kuuluisin, mutta se on vain yksi niistä lukuisista eläimistä, jotka Raamatussa (Toorassa) kirjataan kiellettyjen joukkoon. Sian asema tässä yhteydessä liittyy siihen, että se on kaikkina aikoina ollut yleinen kotieläin joka puolella maailmaa. Kun juutalaiset ovat kieltäytyneet syömästä sikaa, on tämä tietysti herättänyt huomiota.

Toinen sääntö on villi- ja petoeläinten syöntikielto. Myöskään verta ei saa syödä. Kun eläin teurastetaan, tulee teurastuksen tapahtua niin kivuttomasti kuin mahdollista. Eläintä tulee kunnioittaa. Raamatussa (Toorassa) mm. kielletään teurastamasta vasikkaa sen emon läheisyydessä. Lisäksi sairasta tai vahingoittunutta eläintä ei saa teurastaa ravinnoksi.

Kala kuuluu parve-tuotteisiin. Sillä tulee kuitenkin olla suomut ja evät. Kosher-kaloilla on aina myös selkäruoto. Näin ollen ankerias tai vaikkapa hai eivät ole kosher. Parve-ruokaa ovat lisäksi kaikki kasvikset, hedelmät, palkokasvit, marjat ja viljatuotteet sekä kananmuna. Niitä voidaan syödä sekä liha- että maitotuotteiden kanssa.

Kosher-myymälöitä ja palveluita Suomessa

Helsingissä on useita suomalaisia kosher-elintarvikkeita ja -palveluita tarjoavia yrityksiä.

Avi Catering Oy

Laadukasta kosher-catering-palvelua niin eurooppalaiseen, skandinaaviseen kuin välimerelliseen makuun.

Yhteystiedot
+358 400 488 982
avi@avicatering.fi

Baba Foods Oy

Erikoistunut itäisen Välimeren salaatteihin ja tahnoihin.

Yhteystiedot
+359 44 2000822
tilaukset@baba.fi
www.baba.fi

Ian’s Mart

Kosher-lihaa ja kosher-ruokatarvikkeita myyvä nettikauppa

Yhteystiedot
+358 40 754 7768
iansmarkt@gmail.com
www.iansmart.fi

Zaafran & Co.

Israelilaisia ja välimerellisiä sekä muita kosher-ruokatarvikkeita ja kosher-lihaa myyvä nettikauppa

Yhteystiedot
+358 45 122 8820
info@zaafran.fi

Kosher-sertifikaatit yrityksille

Kosher-sertifiointi on merkki turvallisuudesta ja puhtaudesta, joka takaa kuluttajalle laadukkaan tuotteen. Sertifikaatin saaneiden elintarvikkeiden koko tuotantoprosessi on jäljitettävissä alusta loppuun. Suomessa kosher-sertifioinnin voi myöntää vain Suomen päärabbinaatti. 

Kosher-sertifioinnista on etua yrityksellesi

Kosher-tuotteita ostavat juutalaisten lisäksi muslimit, seitsemännen päivän adventistit, kasvissyöjät, vegaanit, allergikot, buddhistit ja hindut sekä monet muut laadukasta, turvallista ja terveellistä ruokaa arvostavat kuluttajat.

Potentiaalisia asiakkaita on kymmeniä miljoonia ympäri maailmaa ja asiakaskunta on jatkuvassa kasvussa kaikkialla, myös Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa on jo 25 yritystä, jotka valmistavat kosher-sertifioituja tuotteita. 

Sertifionnin avulla mm. pienet ja keskisuuret yritykset voivat saada erikoistuotteitaan suuremman asiakasryhmän ulottuville valmiita kanavia pitkin. Jo olemassaolevan verkostonsa ansiosta sertifiointi myös helpottaa laajentumista kansainvälisille markkinoille. Sertifioituja tuotteita voidaan myös myydä keskimääräistä korkeampaan hintaan.

Mitä on kosher? 

Kosher on paitsi elämäntapa myös ohjeisto, jonka tarkoituksena on varmistaa ruuan puhtaus ja turvallisuus. Kosher-tuotteet jaetaan neljään eri ryhmään:

  1. Kosher Meat: Sertifikaatti myönnetään lihatuotteille. Kosher-liha on puhdasta ja valvottua tuotantokaaren jokaisessa vaiheessa. Kosher-sertifioitu liha on takuu siitä, että eläimet ovat terveitä ja hyvinvoipia aina teurastushetkeen asti.
  2. Kosher Dairy: Sertifikaatti myönnetään maitotuotteille. Tähän kategoriaan kuuluvat mm. juustot, jogurtit ja kaikki ne tuotteet joiden yhtenä ainesosana on käytetty maitotuotetta.
  3. Kosher Parve: Sertifikaatti myönnetään tuotteille, jotka eivät sisällä maitoa tai lihaa tai näiden ainesosia. Näitä ovat esimerkiksi kananmunat, kala, vihannekset sekä hedelmät.
  4. Kosher For Passover: Sertifikaatti myönnetään tuotteille, jotka eivät sisällä viljaa ja eivät ole olleet kosketuksessa viljan kanssa.

Kiinnostuitteko? Voitte lähettää yhteydenottopyynnön Helsingin juutalaisen seurakunnan kansliaan: 09 586 0310 tai srk@jchelsinki.fi.