Usein kysyttyä

Suomessa asuu arviolta noin 1 500 juutalaista, joista noin 1 100 kuuluu Helsingin juutalaiseen seurakuntaan

Helsingin juutalaisen seurakunnan jäseneksi voi liittyä juutalainen henkilö, joka on joko syntynyt juutalaisesta äidistä tai on kääntynyt juutalaisuuteen.

Kyllä. Käsitteen nimi on olam haba, tuleva maailma. Elämme täysillä tässä maailmassa, mutta se miten elämme täällä vaikuttaa siihen miltä elämämme näyttää olam habassa.

Monta asiaa: Shabat ja usko yhteen ja ainoaan Jumalaan sekä ympärileikkaus.

Lauantai eli shabat tai sapatti. Se alkaa perjantai-iltana ja loppuu lauantai-iltaan.

Syitä on useampia. Yksi on se, että sillä on terveydellistä merkitystä ruoansulatuksen kannalta. Perimmäinen syy on kuitenkin se, että Toorassa käsketään niin ja juutalaisuudessa uskomme siihen, että Toora on Jumalan meille antama ja jotakin sellaista mitä emme toisaalta voi täysin ymmärtää. Jos emme sitä täysin ymmärrä niin tyydymme siihen, että Kaikkivaltias haluaa meidän parasta ja näin meidän tulee toimia.

On. Ihmisellä on yksilönä suuri rooli katumuksessa, ja katumus on ihmisestä itsestään kiinni. Kun kadumme aidosti, saamme Jumalalta anteeksi. Kanssaihmisiltä voikin olla vaikeampi saada anteeksi. Kun olen anonut anteeksi joltakin henkilöltä kolme kertaa ja kolmannellakin kerralla hän vielä kieltäytyy hyväksymästä anteeksipyyntöäni, on vastuu kuitenkin jo loukatulla henkilöllä. Vietämme jom kipuria eli suurta sovituspäivää kerran vuodessa. Sen keskeisin teema on katuminen ja anteeksiantaminen. Silloin myös paastotaan.

Vältämme kuvien käyttöä, sillä meitä kielletään kymmenessä käskyssä tekemästä mitään ihmiskuvaa tai mitään sellaista mikä muistuttaisi ihmistä. Eläinten kuvia on kyllä käytetty joissakin synagogissa.

Kosher & Safety Oy myöntää sertifikaatteja. Tiedustelut sertifiointeja koskien seurakunnan kanslian kautta puh. 09 586 0310 tai srk@jchelsinki.fi.

Lisää tietoa kosher-ruokaan liittyen ja yrityksiin, jotka myyvät kosher-tuotteita löydät täältä.

Rabbin täytyy mennä naimisiin.

Se katsotaan kunnioitukseksi kuollutta kohtaan. Toorassa lukee, että kuollut ruumis ei saa olla yön yli maan päällä. On epäkunnioittavaa kun ihmisen temppeli (keho) surkastuu ja muuttaa muotoaan. Ihminen tulisi pitäisi muistaa sellaisena kun hän oli eläessään eikä elottomana ruumina.

Se on yksi uskontomme kulmakivistämme ja identiteettimme rakentaja. Se on Aabrahamille annettu käsky, joka symboloi juutalaisten liittoa Jumalan kanssa. Se rakentaa ja muokkaa identiteettiämme ja juutalaista yhteenkuuluvuutta.

Kyllä, juutalaiset lapset käyvät ns. bnei mitsva -koulua tytöt ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä ja pojat ennen kuin täyttävät kolmetoista. Pojille järjestetään bar ja tytöille bat mitsva -juhla, jokaiselle omansa (ks. Juutalainen elämänkaari).