Mikve ja rituaalinen puhtaus

Mikve on juutalaisen yhteisön jäseniä varten. Juutalaisen perinteen mukaan naimisissa oleva nainen käy mikvessä puhdistautumassa rituaalisesti tietyn ajan kuluttua kuukautistensa päättymisen jälkeen. Näin mies ja vaimo voivat jatkaa normaalia avioelämää. Nainen käy mikvessä myös ennen häitään.

Mikvessä käydään tai sitä käytetään myös silloin, kun on suoritettu giuriin liittyvä opit ja käännytään juutalaisuuteen tai kun juutalainen on ostanut uusia astioita, jotka vaativat upotuksen mikveen ennen käyttöönottoaan.

Miehillä ei ole seurakunnassamme ollut tapana käydä mikvessä, mutta sulhasen on kuitenkin tapana mennä mikveen hääpäivänään. Jotkut miehet menevät mikveen ennen poikansa ympärileikkausta. Osa koheneista menee mikveen ennen birkat kohanim -siunauksen lausumista. Monet miehet käyvät mikvessä ennen jom kipuria tai muita juhlapyhiämme.

Sana mikve tarkoittaa keräämistä. Mikve on siis allas johon kerätään luonnon vettä, joka saadaan sateesta, joesta tai maanalaisesta luonnonlähteestä. Vaikka mikve näyttääkin tavalliselta altaalta tai pieneltä uima-altaalta, on sen merkitys todellisuudessa jotakin paljon syvällisempää ja henkisempää. Mikve on rituaaliallas ja liittyy rituaaliseen puhtauteen. Siellä ei käydä hygieenisistä syistä. Ennen mikveen menoa tuleekin peseytyä huolellisesti.

Monet saattavat yllättyä kuullessaan, että mikve on tärkeämpi kuin synagoga. Juutalaisen lain eli halachan mukaan yhteisöllä, jolla ei ole mikveä tai ainakaan toimivaa sellaista, ei ole yhteisön statusta.

Meri ajaa saman asian kuin ihmisen kokoama mikve-rakennelma. Joki voi myös toimia mikvenä, mikäli se ei kuivu kuivuuskausina. Lisäksi jotta joki voi toimia mikvenä on sen vesilähteenä oltava lähde, eikä se saa olla sadevedestä muodostunut vesivarasto. Sama pätee järviin.

Helsingin juutalaisen seurakunnan vastavalmistunut mikve 2014.
Helsingin juutalaisen seurakunnan vastavalmistunut mikve 2014.

Helsingin juutalaisen seurakunnan mikve palvelee ensisijaisesti seurakunnan jäseniä. Lisätietoja mikve-palveluista löydät täältä.