Kosher-ruoka

Kosher-säännöstön periaatteista eli mitä kosher-ruoka on?

Ihminen on osa luonnon järjestystä. Hän eroaa kuitenkin muista elollisista olennoista, sillä hänelle on annettu järki ja harkintakyky. Ihminen on siten vastuussa teoistaan maan päällä. Suhde ruokaan tulee kokea pyhänä ja tämän tulee myös näkyä ihmisen käyttäytymisessä. Samaa ei voida odottaa eläimiltä.

Juutalaisuudessa sallitut ruoka-aineet jaetaan niiden alkuperän perusteella lihatuotteisiin (hepr. basari, jidd. fleishich), maitotuotteisiin (hepr. halavi, jidd. milchig) tai ei kumpaankaan (parve) kuuluviksi. Liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa ja valmistaa keskenään. Syy ei ole terveyskysymyksissä, vaan pyhyydessä. Emoeläimen maito on luonnossa sen vastasyntyneen poikasen ainutta ravintoa ja tämän elinehto. Ihmisen harkintakykyisenä olentona on velvollisuus rajoittaa tarvettaan hyödyntää eläimiä ja minimoida kaikki julmuus. Uskontonsa asettamia lakeja noudattava juutalainen ei näin ollen tarjoile mitään meijerituotteita, esim. voita lihaa sisältävällä aterialla. Hänellä on lisäksi eri astiastot ja ruokailuvälineet liha- ja maitoruoille.

Vain osa eläimistä on sallittuja syötäväksi (esim. lehmä, lammas, kana ja kala), kun taas toiset on kiellettyjä (esim. sika, äyriäiset ja hyönteiset). Pääsääntö liharuokien suhteen on se, että eläimen tulee olla nelijalkainen märehtijä ja sillä tulee olla halkinainen sorkka. Esimerkiksi hevonen tai jänis eivät kuulu kosher-ruoka-aineisiin. Sika on kielletyistä eläimistä kuuluisin, mutta se on vain yksi niistä lukuisista eläimistä, jotka Raamatussa (Toorassa) kirjataan kiellettyjen joukkoon. Sian asema tässä yhteydessä liittyy siihen, että se on kaikkina aikoina ollut yleinen kotieläin joka puolella maailmaa. Kun juutalaiset ovat kieltäytyneet syömästä sikaa, on tämä tietysti herättänyt huomiota.

Toinen sääntö on villi- ja petoeläinten syöntikielto. Myöskään verta ei saa syödä. Kun eläin teurastetaan, tulee teurastuksen tapahtua niin kivuttomasti kuin mahdollista. Eläintä tulee kunnioittaa. Raamatussa (Toorassa) mm. kielletään teurastamasta vasikkaa sen emon läheisyydessä. Lisäksi sairasta tai vahingoittunutta eläintä ei saa teurastaa ravinnoksi.

Kala kuuluu parve-tuotteisiin. Sillä tulee kuitenkin olla suomut ja evät. Kosher-kaloilla on aina myös selkäruoto. Näin ollen ankerias tai vaikkapa hai eivät ole kosher. Parve-ruokaa ovat lisäksi kaikki kasvikset, hedelmät, palkokasvit, marjat ja viljatuotteet sekä kananmuna. Niitä voidaan syödä sekä liha- että maitotuotteiden kanssa.

suomi