Kirje sisäministeri Orpolle

Tämä Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry:n puheenjohtajan kirje lähetettiin 3.8.2015 sisäministeri Orpolle.

 

Arvoisa Sisäministeri Petteri Orpo,

Liittyen viime päivien tapahtumiin kotimaassamme, ja erityisesti väkivaltaiseen välikohtaukseen, jossa Suomen vastarintaliike jälleen oli osallisena, toivomme tapaamista kanssanne. Haluamme keskustella muutaman viime vuoden yltyneestä kiihotuksesta maamme juutalaisvähemmistöä kohtaan, jossa ovat osallisena monet äärioikeistolaiset tahot. Suomen vastarintaliike on aiempina vuosina kerännyt listan, joissa moni juutalainen on ollut kuvineen listattuna. Tämä viimeaikainen tapahtuma aiheuttaa edelleen huolta Suomen juutalaisyhteisössä.

Kiihotus ja rasistinen propaganda Suomen juutalaisyhteisöä kohtaan on jatkuvaa ja tarkoituksellista. Esimerkkinä tästä toimikoon Magneettimedia, joka on julkaissut 88-sivuisen lehden viime keväänä satoihin tuhansiin kotitalouksiin Suomessa, jonka sisältö on melkein kokonaan puhtaasti juutalaisvastaista. Magneettimedia ylläpitää edelleen käräjä- ja hovioikeuden tuomioista huolimatta rasistista nettisivua, joka tuottaa uutta tekstiä lähes päivittäin.  Magneettimediahan toimii Suomen vastarintaliikkeeseen kytköksissä olevan Pohjoinen perinne ry:n suojissa. Magneettimedian otsikot pelkästään tältä kesältä ovat mm. seuraavanlaisia: ”Auschwitz-päällikön ”tunnustus” on väärennös”. ”Suomen juutalaisjohtaja: julkinen keskustelu Fennovoiman juutalaistaustasta on loputtava”, ”Kokoelma naurettavimpia holokaustivalheita”, ”Siionistisen eliitin maailmanvalloitus”, ”Juutalaiset ja rasismi”, ”Juutalainen viihdeteollisuus leviää Suomen veronmaksajien kustannuksella”, ”Juutalaistaustainen aktivisti: Valkoisten kuoleminen sukupuuttoon on hyvä asia”, ”Taistelu koronkiskontaa vastaan”, ”Anne Frankin ”päiväkirja” on huijaus”, ”Lainauksia juutalaisista, näitä ei kouluissa opeteta”. Myös Suomen NRA:n puheenjohtaja Runo K. Kurko on sivuillaan esittänyt vahvasti juutalaisvastaisia, kansallissosialismia ihannoivia ja holokaustin kieltäviä kirjoituksiaan ja puheitaan.

Ymmärtänette ihmettelymme, että näihin ei kukaan poliitikko tai julkisuuden henkilö ota kantaa, mutta yksittäisestä monikulttuurisuutta arvostelevasta ja vastustavasta kannanotosta (jota ei tietenkään voi puolustella) koko Suomi raivostuu ja 15 000 ihmistä osoittaa mieltä. Sinänsä tämä on aivan oikein, mutta vastaavaa tuomitsemista ja suurta raivoa jatkuvista rasistisista purkauksista emme ole huomanneet kun maamme juutalaisväestöä kohtaan kiihotetaan päivittäin. Suomen juutalaisväestö on nähdäkseni aika yksin tämän äärioikeistolaisen uhan kanssa, joka jatkuu päivittäin.

Toivomme keskustelua kanssanne Helsingin seurakuntakeskuksen turvallisuustilanteesta, johon saimme rahallista avustusta sisäministeriön avustuksella tälle vuodelle. Haluaisimme havainnollistaa teille konkreettisesti vierailunne yhteydessä, mitä tarkoittaa olla jatkuvan uhan alainen vähemmistö tämän päivän Suomessa.

Näin ollen pyydämme Teidät ystävällisesti vierailulle Helsingin juutalaiseen seurakuntaan, toiminta- ja kulttuurikeskukseemme, jossa meillä on mm. päiväkoti ja koulu. Vierailun voisimme toteuttaa Teille sopivana ajankohtana mahdollisimman pian.

 

Ystävällisin terveisin,

Yaron Nadbornik

Puheenjohtaja, Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry.

 

Kirjoittajan kommentti 2.9.2015:

Sisäministeri Orpo on vastannut myöntävästi kutsuun  ja ilmoittanut ajan jolloin hän saapuu vierailulle. Valmistelut on jo aloitettu. Vierailu liittyy vahvasti historialliseen merkkipaaluun, Helsingin juutalainen seurakunta sai ensimmäistä kertaa historiassaan valtion avustusta turvallisuusinfrastruktuurinsa parantamiseen, 100 000 EUR vuoden 2015 aikana. Valmistelut parannuksista ja niitten asennuksista on jo aloitettu, ministeri Orpo tulee osittain myös näkemään omin silmin uudet laitteet ja asennukset.